Papier Biënnale Rijswijk 2014

14 jun - 26 okt
11:00 uur - 17:00 uur

Papier Biënnale Rijswijk 2014 – 14 juni tot en met 26 oktober. Bekijk ook het filmpje!

 

Op 14 juni 2014 jubileert Museum Rijswijk met de tiende papierbiënnale. Deze internationale tentoonstelling is te zien tot en met 26 oktober.

Kunst kruipt waar het niet gaan kan. Als water stroomt de installatie van Wade Kavanaugh & Stephen B. Nguyen door het museum. Museum Rijswijk heeft nooit eerder wateroverlast gehad, maar nu wordt het spannend … Het is maar goed dat de watervallen van papier blijken, evenals alle andere bijdragen van liefst 25 internationale kunstenaars, die niet eerder in Nederland exposeerden.

Al twintig jaar organiseert Museum Rijswijk de Papierbiënnale. In tien gejureerde edities toonden meer dan 200 kunstenaars hun kunnen, met als gemeenschappelijk element: papier.

Papier is dienstig als drager van schetsen en gedachten, beschermer van vluchtige invallen. Steeds vaker inspireert papier zelf en wordt het hoofdonderwerp van een kunstwerk: boodschap en materiaal zijn onlosmakelijk verbonden. Kunstenaars kiezen er bewust voor om zelf met vezels en water papier te maken of bewerken juist bestaand papier door het te kreukelen, vouwen, snijden, knippen, scheuren, samen te persen of opnieuw te verpulpen.

Ondergang & wedergeboorte bedrukt papier

De digitale revolutie leidt tot een afname van bedrukt papier. Als liefhebber kun je bij de pakken neerzitten of de zinnen verzetten. Nathalie Boutté laat zien dat twee werelden zijn te verenigen. Ze hervond het handmatige contact met het materiaal door pixelend haar collages op te bouwen uit stroken gerecycleerd papier. Guy Laramée draagt graag aan bij aan de ondergang van het papieren boek. Zandstralend en met een haakse slijper maait hij door encyclopedische naslagwerken om de gebundelde kennis weg te vagen en er zijn symbolische visie op de natuur voor terug te geven: beschilderde reliëfs in de vorm van eilanden en bergen.

Een onleesbaar gemaakte krant heeft niet erg veel nieuwswaarde meer. Vanuit de beeldende kwaliteiten van foto's, tekstkolommen in diverse lettertypen en lay-out snijdt Myriam Dion naar hartenlust de visuele en tekstuele ruis uit volle voorpagina's. Krant wordt kant.

Is bij haar de krant nog wel herkenbaar als basismateriaal, wat Ole Müller aanricht met oude tijdschriften zal de forensisch onderzoeker ontmoedigen. Hij comprimeert de geboden informatie onder grote druk, verlijmt en lakt, om na droging te slijpen, te schaven en weer bloot te leggen.

De vrolijke zuurstokkleuren van de werken van François du Plessis verhullen het basismateriaal volledig. Zijn dwarsdoorsneden van gebundelde (linnen) kaften, stapels bedrukt papier, boekenleggers en omslagen geven zijn preoccupatie prijs. Inhoud telt niet, een boek is voor hem materiaal.

Beletterd papier kan ook weer worden ingezet voor nieuwe woordvormen. Pablo Lehmann transcribeert teksten. Letterlijk. Hij versnijdt boeken en maakt met de woorden nieuwe netwerken. Niet alleen door ze anders aan elkaar te plakken, maar vooral ruimtelijk. Zijn woordwebben dagen de lezer uit verbanden te leggen.

Ook Mélanie Bourlon gebruikt 'oud papier'. Haar curieuze creaturen van papier-mâché verenigen de tegenpolen van het natuurlijke en het artificiële. Elegant geklede dieren uit een sprookjeswereld betoveren museum en bezoeker.

Empirisch onderzoek

Vader en zoon Martin & Erik & Demaine zijn uitzonderlijke uitvinders met gemeenschappelijke passies voor glas en papier, vouwen en ontvouwen, en het bedenken en oplossen van puzzels. Ze combineren computational origami met blind geblazen glas. Wetenschap en kunst in optima forma.

Het werk van Helene Briels laat zich niet eenduidig bekijken. Dat is ook precies de bedoeling. Haar wybertjes in subtiel verlopende kleurschakeringen reageren als een school vissen op een roofdier. Afhankelijk van kijkhoek en daarmee lichtinval ontstaan er voortdurend veranderende (kleur)patronen.

Alle kunstenaars

Lucrezia Bieler (CH), Paul Bourgeois (BE), Mélanie Bourlon (FR), Nathalie Boutté (FR), Helene Briels (NL), Jiyoung Chung (KR), Erik & Martin Demaine (CA/US), Myriam Dion (CA), Andrée-Anne Dupuis-Bourret (CA), Ji-Yun (KR/FR), Wade Kavanaugh & Stephen B. Nguyen (US), Joris Kuipers (NL), Guy Laramée (CA), Pablo Lehmann (AR), Ulrike Lindner (DE), Ole Müller (DE), Katrin Paul (DE), Matthew Picton (GB), François du Plessis (ZA/DE), Mathilde Roussel (FR), Simon le Ruez (GB), Richard Shipps (VS), Nobuko Ueda (JP)

Catalogus

Bij de Papierbiënnale verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met een overzicht van de deelnemende kunstenaars en een bespiegeling over de tien edities (Ned/Eng). Auteur: kunsthistoricus Frank van der Ploeg. ISBN/EAN 978-90-821807-1-8. Verkoopprijs € 19,75.

Papiermarkt

Op zondag 14 september wordt van 13-17 uur een grote papiermarkt georganiseerd op het voorplein van het museum en in de Oude Kerk tegenover het museum.

Museum Rijswijk

Herenstraat 67

NL-2282 BR Rijswijk

www.museumrijswijk.nl/papierbiennale2014/index.html

 

Open: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0703903617
Herenstraat 67
Museum Rijswijk